Paardentherapie

Wat is paardentherapie?

Paardentherapie ofwel therapie met paarden is een vorm van therapie waarbij je geholpen wordt door het reflecterend vermogen van een paard (het spiegelend vermogen). Je komt dit ook tegen benoemd als paardencoaching, coaching met paarden etc. Het is een manier om jezelf weer een stuk verder te helpen in een proces waarbij paarden je helpen. Tel daar het helend vermogen van paarden bij op, en je kunt rekenen op een blijvende en indrukwekkende vorm van therapie!

Deze unieke manier van inzichten in jezelf krijgen is heel bijzonder! Doordat je met paarden werkt, komt er net wat meer van jezelf naar boven. Er wordt je op een heel inzichtelijke manier duidelijk gemaakt waar je tegenaan loopt, en waarom.

Therapie met paarden kan voor veel doeleinden worden ingezet.

Dan kun je bijvoorbeeld denken aan: een burn-out, hoogsensitief (HSP), hulp bij rouwverwerking, depressie, angsten, dwanggedachten/handelingen etc.
Maar ook lichamelijk bijvoorbeeld: slecht slapen, migraine. lichamelijke spanningen, stress,

Thema’s kunnen zijn:

  • vergroten van je zelfvertrouwen
  • je grenzen ontdekken en daardoor leren ze te bewaken
  • omgaan met (onverwerkte) emoties
  • patronen ontdekken en eventueel ombuigen
  • (non-verbale)communicatie
  • durven vertrouwen op je gevoel
  • opkomen voor jezelf
    Soms zijn de dingen al na 1 sessie duidelijk, en kun je weer verder. Bij wat complexere problematiek is het mogelijk om een traject bij me te volgen. We gaan dan in meerdere sessies aan de gang met jouw thema om helderheid en handvatten te creëren. We doen dit bij mijn paarden in Wieringerwerf, gemeente Hollands Kroon (Noord Holland)

Spiegelen met paarden

Paarden zijn van nature prooi-, en kuddedieren. Dat betekent dat zij erg alert op hun omgeving moeten zijn. Het kan voor hen letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Elke beweging, houding, intentie en geur is belangrijk voor ze. Daarom reageren ze op alles wat wij naar hen uitstralen. Zelfs uitstralingen waarvan wij ons niet bewust zijn.

Paarden doen dit zonder oordeel. Het maakt ze niet uit waarom je iets doet, alleen dat je iets doet. Zo kom je er dus achter wat je uitstraalt en hoe je over komt. je krijgt meteen terug gespiegeld als je een houding laat varen of als je je anders opstelt.

Mijn ervaring is dat achter elke houding eigenlijk wel een gedachte of overtuiging schuil zit. Wij gaan bij het werken met de paarden samen op zoek naar die beperkende gedachten en overtuigingen. We gaan leren waar je krachten liggen, om zo het beste uit jezelf te halen!

Je hebt hierbij geen ervaring met paarden nodig, maar dat mag natuurlijk wel! We houden het werken met de paarden op jouw niveau.
Dus ben je nieuwsgierig wat het spiegelend vermogen van de paarden voor jou kunnen betekenen? Neem contact met me op!

De zachte aanraking van het paard kan zoveel voor je doen!